Τηλέφωνο: (+30) 2107257110
Email Γενικής επικοινωνίας: [email protected]
Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα, 10676
Επιστημονική Υπεύθυνη
Δρ. Καλλιόπη Αμυγδάλου
Email: [email protected]
Η Καλλιόπη Αμυγδάλου είναι ιστορικός αρχιτεκτονικής και επικεφαλής του προγράμματος ERC Starting Grant HOMEACROSS στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Μεταξύ 2017-2019 ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, υπότροφος του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie (IF), εκπονώντας το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο REPLICIAS. Ερευνά ζητήματα χώρου, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Δίδαξε για δύο χρόνια ως λέκτορας στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Izmir Institute of Technology στην Τουρκία (2015-2017). Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στη Bartlett School of Architecture (University College London) το 2014 σχετικά με τις πολιτικές εκσυγχρονισμού και τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς στη Σμύρνη και τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις πολιτισμικές σπουδές (M.Sc. in Culture and Society) από το London School of Economics (2010) και απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2009). Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά, Τουρκικά, και Γαλλικά. Οι διδακτορικές τις σπουδές χρηματοδοτήθηκαν από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης (2011-2014) και το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (2010-2011). Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δημοσιεύσεις της Καλλιόπης Αμυγδάλου, επισκεφτείτε το προφίλ της στο Academia.edu.
Read more
Ερευνητική Ομάδα
Assoc. Prof. Ela Çil (IYTE)
Email: [email protected]
H Ela Çil έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής από το Yıldız Technical University στην Κωνσταντινούπολη και έλαβε M.Sc και διδακτορικό από το the University of Michigan με ειδίκευση στην ιστορία και τη θεωρία της αρχιτεκτονικής. Το ακαδημαϊκό της έργο επικεντρώνεται στις παρελθούσες και παρούσες χωρικές πρακτικές εντός των τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς, …
συμπεριλαμβανομένων των αναπαραστάσεων τους σε διάφορες μορφές αφηγήσεων, όπως προφορικές ιστορίες και λογοτεχνία. Έκανε έκθεση με τίτλο: «Istanbul in The Early Ottoman (Tanzimat) Novels» το 2009. Έχει δημοσιεύσει θέματα σχετικά με την αστική εμπειρία, το φύλο και τον χώρο καθώς και την εκπαίδευση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Αυτή τη στιγμή είναι καθηγήτρια στο Izmir Institute of Technology, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής, διδάσκοντας αρχιτεκτονική θεωρία και σχέδιο.
Read more
Ass. Prof. Fatma Nurşen Kul (IYTE)
Email: [email protected]
Η Δρ. F. Nurşen Kul είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Συντήρησης και Αποκατάστασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Izmir Institute of Technology. Απέκτησε το διδακτορικό της από το Middle East Technical University (METU) το 2010 με διατριβή για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής της Πρώιμης Ρεπουμπλικανικής Δημοκρατίας.
Έλαβε το M.Sc. στην αποκατάσταση από το METU (2003) και το πτυχίο της στην αρχιτεκτονική από το Karadeniz Technical University (1998). Συμμετείχε σε δύο μαθήματα στο ICCROM: MARC06 (International Course on Modern Architecture Conservation) το 2006 και στο CBH16 (International Course on Conservation of Built Heritage) το 2016. Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος της είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι παραδοσιακές κατοικίες, η αγροτική κληρονομιά και οι πολιτισμικές σχέσεις. Μιλάει τουρκικά και αγγλικά.
Read more
Αναπλ. Καθ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης (ΕΛΙΑΜΕΠ & Bilkent University)
Email: [email protected]
Ο Δρ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία.
Είναι ανώτατος συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και επικεφαλής του προγράμματος του, Homeacross στην Τουρκία καθώς και αρχισυντάκτης της επιστημονικής επιθεώρησης μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μαύρης Θάλασσας. Το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Keyman Modern Turkish Studies Program, Buffett Institute for Global Studies, Northwestern University. Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 υπήρξε ερευνητής IPC-Stiftung Mercator στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (Stiftung Wissenschaft und Politik-SWP) στο Βερολίνο και ερευνητής Stanley J. Seeger στο Princeton University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Ελληνική και Τουρκική πολιτική και ιστορία.
Read more
Λεωνίδας Μοίρας
Email: [email protected]
Ο Λεωνίδας Μοίρας έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα to 2019 από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Η διδακτορική του διατριβή φέρει τον τίτλο “Οι προσλήψεις του ελληνικού εθνικισμού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία 1821-1870”. Από το 2019 είναι εντεταλμένος διδάσκων Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α.
Το 2020 κυκλοφόρησε η μονογραφία του με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών». Συμμετέχει ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα “Homeacross – Space, memory and the legacy of 1923 Population Exchange between Greece and Turkey” και στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Θράκη: Χαρτογραφώντας την ιστορία και τον πολιτισμό για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντων». Έχει δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους και σε επιστημονικά περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια. Τα πεδία ενδιαφέροντός του είναι η Πολιτική και Κοινωνική Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Ιστορία των Ιδεών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Βαλκανικοί Εθνικισμοί και η περίοδος των Μεταρρυθμίσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Read more
Asrav Emine Cigdem (Μεταδιδακτορική ερευνήτρια)
Email: [email protected]
Η Emine Çiğdem Asrav είναι αρχιτέκτονας συντήρησης και εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πρόγραμμα ERC Starting Grant HOMEACROSS του ΕΛΙΑΜΕΠ για το χρονικό διάστημα 2021. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής το 2011 και τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Διατήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015 στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Middle East Technical University (METU).
Πήρε βραβείο καλύτερης μεταπτυχιακής διατριβής του Ακαδημαϊκού Έτους 2015-2016 στο METU. Πήρε επίσης μέρος σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες και εργάστηκε ως βοηθός διδασκαλίας μεταξύ 2013-2016. Απέκτησε το διδακτορικό της στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Αρχιτεκτονική και Πολιτιστική Κληρονομιά, στο Πανεπιστήμιο Politecnico di Torino το 2020. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών, συμμετείχε σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες ως βοηθός διδασκαλίας μεταξύ 2018-2020. Εκτός από τις ακαδημαϊκές τις ασχολίες, συμμετείχε σε εθνικές, διεθνείς και διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες. Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας συντήρησης στο ερευνητικό πρόγραμμα KU Leuven Sagalassos Archaeological Research Project (SARP) τους καλοκαιρινούς μήνες, έτη 2010-2019 και συμμετείχε σε δραστηριότητες αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης, ανάλυσης, επιτόπιας συντήρησης και δραστηριότητες σχεδιασμού διαχείρισης της διατήρησης. Εργάστηκε επίσης στο πρόγραμμα ‘’Magnesia ad Maendrum Archaeological Excavation Project ‘’ το καλοκαίρι του 2013. Ήταν ερευνήτρια στο έργο TUBITAK 110K600 για τη σύγχρονη κληρονομιά της Άγκυρας: ‘’Sivil Mimari Bellek Άγκυρα 1930-1980 ‘’μεταξύ 2012-2014. Εργάστηκε επίσης σε έργα έρευνας τοπίου και εμπλοκής της κοινότητας τα οποία διεξήχθησαν από κοινού από το Sagalassos Archaeological Research Project (SARP), το Middle East Technical University (METU) και το Global Heritage Fund (GHF).
Επιπρόσθετα, συμμετείχε σε διάφορα έργα αποκατάστασης, γραφιστικής και συγγραφικών εκδόσεων. Είναι μέλος εθνικών και διεθνών οργανισμών όπως οι ICOMOS Turkey, ICOMOS-ISSCL, TMMOB, KORDER και MD1927. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν πολυπολιτισμική κληρονομιά, πολυεπίπεδα τοπία, τόπους αγροτικής κληρονομιάς, την πολιτική της κληρονομιάς, τη διατήρηση που βασίζεται στον τόπο και την κοινότητα. Παρουσίασε την έρευνά της σε διάφορα εθνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσίευσε άρθρα σε διάφορα μέσα. Τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές δραστηριότητες μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στο Linkedin, το Academia και το ResearchGate. Μιλάει τουρκικά, αγγλικά και ιταλικά.
Read more
Μelis Cankara (Μεταδιδακτορική ερευνήτρια)
Email: [email protected]
Η Melis Cankara είναι αρχιτέκτονας και ιστορικός αρχιτεκτονικής καθώς και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πρόγραμμα ERC Starting Grant HOMEACROSS του ΕΛΙΑΜΕΠ. Μεταξύ 2019-2021 εργάστηκε επίσης ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) στο Ρέθυμνο.
Έχει λάβει υποτροφία το 2019 από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» για τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Αφού ολοκλήρωσε τις διδακτορικές τις σπουδές το 2016 με θέμα διατριβής “The Silent Witnesses of The Population Exchange: The Buildings of Crete-Rethymno that Changed Hands with the Treaty of Lausanne”εντάχθηκε στην SALT Research ως ανώτερη αρχειοφύλακας (2016-2019). Εργάστηκε ως εκπαιδεύτρια μερικής απασχόλησης για δύο χρόνια στην Αρχιτεκτονική Σχολή, Ozyegin University (2015-2017). Οι διδακτορικές τις σπουδές χρηματοδοτήθηκαν από το Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK) το 2013 και από το The American Research Institute in Turkey (ARIT) το 2015. Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος της είναι η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η αρχειακή έρευνα σχετικά με την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμού της Τουρκίας τον 20ο αιώνα. Μιλάει τουρκικά, αγγλικά και ελληνικά.
Read more
Αλεξάνδρα Μούργου (Μεταδιδακτορική ερευνήτρια)
Email: [email protected]
Η Αλεξάνδρα Μούργου (1988, Αθήνα) είναι από το Φεβρουάριο του 2022 διδάκτωρ Πολιτισμικής Γεωγραφίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Παρίσι 1 της Σορβόννης (Συνεπίβλεψη). Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείο και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (post-master’s degree – D.S.A.) στον τομέα της Πολεοδομίας της Ecole Nationale Superieure d’ Architecture de Paris La Villette.
Εργάστηκε στο HomeAcross από τον Μάιο του 2021 μέχρι και τον Αύγουστο του 2022 αρχικά ως διδακτορική ερευνήτρια (ΕΛΙΑΜΕΠ) και στη συνέχεια ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών). Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, σχετικά με την πόλη, τον αστικό σχεδιασμό, την κοινωνική και πολιτισμική γεωγραφία, και την αστική λαϊκή μουσική. Τμήματα της έρευνάς της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία, συλλογικούς τόμους και συνέδρια. Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2017.
Read more
Βάλια Γιαλιά (Υποψήφια Διδάκτωρ)
Email: [email protected]
Η Βάλια Γιαλιά είναι αρχιτέκτων (ΕΜΠ, 2009) και διδακτορική ερευνήτρια στο πρόγραμμα ERC Starting Grant HOMEACROSS του ΕΛΙΑΜΕΠ. Παράλληλα είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (2019 – 2023) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσειολογία – Διαχείριση πολιτισμού (ΑΠΘ, 2012). Ερευνά ζητήματα εκθεσιακού σχεδιασμού, αρχιτεκτονικής και μουσειολογίας.
Εργάστηκε τέσσερα χρόνια στον ανθρωπιστικό τομέα για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα (2016 – 2021). Σε αυτό το πλαίσιο συμμετείχε και σε εκθέσεις και πολιτιστικές δράσεις με θέμα το προσφυγικό. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς και μουσεία της Ελλάδας για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό εκθέσεων (Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ), τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων (ΚΠΙΣΝ) καθώς και την επιμέλεια ξεναγήσεων (OTOE). Ως ελεύθερη επαγγελματίας έχει αποσπάσει βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.
Read more
Ιουλία Καρίτη (Project Manager)
Email: [email protected]
Η Ιουλία Καρίτη είναι project manager του προγράμματος ERC Starting Grant HOMEACROSS στο ΕΛΙΑΜΕΠ και του ερευνητικού προγράμματος HFRI ODEMARS στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σπούδασε Μάρκετινγκ και Επικοινωνία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος ΜΒΑ με κατεύθυνση Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Πρακτική Άσκηση
2020-2021
Αριάδνη Καλοκύρη
Özge Kurban
2021-2022
Ayşen Etlacakuş
Εύη Παπά
Kωνσταντίνα Αεράκη
Κωνσταντίνος Καρίτης
Μιχαήλ Άγγελος Κυριακίδης
Στέλιος Γίδης
Συμβουλευτική Επιτροπή
Prof. Murat Güvenç (Kadir Has University), Prof. Renée Hirschon (Oxford University), Ομ.Καθ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών), Ομ. Καθ. Γεώργιος Σαρηγιάννης (ΕΜΠ), Prof. Erkan Serce (Dokuz Eylül University), Καθ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης (ΕΜΠ), Prof. Onur Yıldirım (Middle East Technical University)
Εξωτερικοί Συνεργάτες
Dr. Gökçen Beyinli (İzmir University of Economics), Assoc.Prof. Elif Koparal (Mimar Sinan University, Istanbul), Δρ. Ελένη Γκαδόλου (Harokopio University & University of West Attica), Δρ. Βίκυ Μανωλοπούλου (Newcastle University)